Aurat

Assalamualaikum .

Baru-baru ini saya di jemput untuk menghdiri satu usrah . Usrah ini di gelar d'mind . Usrah ini diadakan pada setiap hari Jumaat jam 11.30 hingga jan 12.30 bertempat di surau SMK Kunak Jaya .

Tajuk usrah barubaru ini ialah aurat . Kak Neng menyeru saya menyampaikan usrah tentang aurat sementara menunggu dya sampai di surau tersebut . Sebab hari tu kak neng ada tugas laen menyebabkan dya lambat datang ke usrah tersebut . seperti yang kita tahu , di zaman yang moden dan maju , kebanyakan wanita jarang menutup aurat . Puncanya ? Conformlaa dari media dan trendtrend yang terkini yang datangnya daripada negara luar . Contoh terdekat , k-pop / korea style . Majoriti orang sekarang gemar berpakaian alaala k-pop . Mereka menganggap berpakaian alaala k-pop ini hebat , cool , lawa , comel dan sebagai ny . saya pun minat k-pop juga , nonton juga dramdrama korea tu , tapi kawal la . jangan la sampai berlebih lebihan sehingga sanggup mendedahkan aurat , tinggal kan solat dan seumpamaya . cukup la sekadar menonton . kalaw anda rasa anda mudah terpengaruh , baek x ya nonton . elakkan daripada nonton dramadrama or dgr lagulagu k-pop . 

wahai hamba Allah , kebanyakan penghuni neraka adalah wanita . kenapa ? simple . salah satu puncanya x tutup aurat . 
nauuzubilla .
wahai wanita , saya nak pesan , tutuplah aurat . Jangan laa mudah terpengaruh dengan dunia luar . Jangan laa menganggap pakaiaan tidak menutup aurat itu cool , lawa , cantik dan seumpamanya . Sebenarya pakaian yang cool , lawa dan cantik itu laa yang membahayakan kita . kenapa saya kata begitu ? ini terbukti apa yang berlaku di sekeliling kita . keskes rogol yang berlaku . puncanya darimana ? puncanya dari wanitawanita yang tidak menutup aurat . pakai pakaian yang seksi seksi hingga menaikkan nafsu lelaki laen . sekaligus menyebabkan berlakuny kes rogol . so , apa lagi . tutuplah aurat . sebab kalaw kita pelihara aurat kita , jaga aurat kita , kehormatan diri kita juga terjaga .orang yang nak ganggu kita pun rasa segan . lagipun , menutup aurat ini sebagai tanda untuk mengenali kita ni wanita dan lelaki muslim . kalau kita sayang ayah dan abg kita , tutuplah aurat . janganlah biarkan orag yang kita sayangi dan cintai ini di  tempatkan di neraka . 
wahai lelaki , jaga lah adek perempuan , anak perempuan dan isterimu . jangan membiarkan merekamereka mendedahkan aurat . cuba dan berusahalah untuk mengelakkan mereka daripada mendedahkan aurat . hanya lelaki dayus yang membiarakan anak dan isteriny mendedahkan aurat .kalaw nak sentuh topik aurat ini , sebenarny banyak lagi . ada banyak jenisjenis aurat . jika anda yang menitik berat tentang aurat , anda akan berusaha untuk berubah dan menjaga aurat dengan sebaikbaik ny . mudahan kita di letakkan dalam golongan orangorang yang beriman dan beramal soleh . amin .
No comments:

Post a Comment