Pemergian Dr. Amir
Assalamualaikum .
Alhamdulillah . masi diberi kesempatan untuk update blog .
Lama dah saya tak update . sebab buzy . semenjak masuk Unimap ni , banyak jaa keja . banyak jaa dugaan yang datang . ini laa kehidupan di negeri orang . Ini laa dia . Belajar di negeri orang adalah benda yang paling saya tak mahu dan tak suka . tp , Allah uji saya dengan benda yang saya tidak suka . dan setelah sampai di negeri orang ini , macamamacam yang saya belajar . banyak perkara yang berbeza dengan negeri sendiri . benar la kata-kata ' boleh jadi benda yang kamu tak suka itu adalah benda yang paling kamu suka ' . so , apa apa pun yang kita dapat atau kita dapat benda yang kita tak suka , just terima dengan hati tenang dan ikhlas . karna pasti ada hikmah disebalik apa yang kamu dapat . jangan di fikirkan kesusahan ny , tapi fikir hikmah ny . :)

hari saya tulis blog sebab nak share dengan korang pasal MATI .
apa yang kita tahu MATI ITU PASTI , mati itu rahsiah Allah , mati itu pada bila-bila masa sahaja dan macammacam lagi . baru-baru ini, seorang lecture  Unimap telah kembali ke rahmatullah . Beliau seorang yang baik . beliau mengajar subjek Basic Electronic Eng. . baru beberapa bulan bersama beliau , tiba-tiba dapat berita yang menyedihkan . padahal sebelum ini , beliau kelihatan sihat dan masi mampu begurau ketika megajar . semua student yang di ajar oleh beliau terkejut dengan ketiadaan beliau.  see, inilah bukti mati itu rahsiah Allah . kita akan rasa terkejut dan x menyangka benda itu berlaku . padahal baru jaa jumpa . sama la juga kalaw kita nak buat kejutan dengan orang . mesti kita rahsiah kan 'kejutan' yang kita nak buat tu . so , sebelum 'kejutan' Allah itu tiba , perbetulkan laa segala ny . persiapkan diri kita . agar kita tenang di sana . bagi yang mc punya ibu bapa , jangan pernah putus doa untuk ibu bapa . takut nanti kita yang pergi dulu sebelum kedua ibu bapa kita . so , hadiahkan la mereka doa . doa yang bersungguh-sungguh kepada Allah untuk ibu bapa . dan bersyukurlaa pada Allah kerana memberi/meanugerahkan ibu bapa yang baik di dunia ini .

so , setiap apa yang kita lakukan , ingat mati dan ingat Allah . Mati juga mampu meningkatkan iman seseorang . lastly , sebelum tidur atau sebelum melelapkan mata , imbas kebali aktiviti seharian mu . keran aktiviti seharian mu itu , adalah persembahan mu kepada Allah . Apa yang anda prsembahkan hari ini ? berhibur ? belajar ? harap apa yang anda persembahkan itu adalah kerana Allah . :)

mohon doakan Dr. Amir (lecture Unimap) di tempat kan dalam golongan orang-orang yang beriman . Al-fatihah .

No comments:

Post a Comment