Best Friend ft SahabatAssalamualaikum and hye everyone .
Malam yang dingin dan sunyi ini , tangan terasa gatal nak menaip and share something . dah lama tak share cerita cerita , perkongsian and so on . maaf noh pembaca . 
Hari nak cerita tentang sahabat . semua orang ada sahabat . sebenarnya apa function sahabat ni ? dan kenapa semua orang ada sahabat ? 

barisan sahabat saya . kurang beberapa orang .

semua ada pendapat tersendiri . pada saya , sahabat tu adalah orang yang rapat dgn kita . dan orang yang kita rapat tu adalah orang yang kita percayai dan kita sayang . sahabat ni biasanya di jadikan tempat mengadu , berkongsi masalah , berkongsi kegembiraan , berkongsi pengalaman dan macam macam lagi . kenapa mesti ada sahabat ? sebab kita tidak boleh hidup sendiri dan tidak boleh tanggung beban masalah atau kegembiraan sendiri . pasti kita rasa ingin berkongsi . supaya hati ini tenang dan lega sebab dapat berkongsi dan meluah perasaan . sahabat tak semestinya antara kawan dan kawan yang sama umur . kadang ada org yg menganggap ibu bapa ny sahabat , begitu juga sebaliknya .  like me . sebagai anak sulung dalam keluarga dan umur yang semakin meningkat dewasa , mak selalu meluah perasaan nya , meluah rasa sakit hati nya , meluah rasa sedihnya dan macam lagi . dan saya sebagai anak , mendengar dan cuba fahami perasaan mereka serta bantu mereka menyelesaikan masalah dan tenangkan kembali hati mereka .

namun , tak semua orang yang bernasib baik dapat sahabat yang sanggup mendengar rintihan dan masalah sahabatnya . bak kata orang , bila happy sahabat dtg , bila sedih/ada masalah sahabat lari . sahabat seperti ini , x taw nak cakap macamna . alhamdulillah , setakat ney saya tak ada sahabat seperti itu . makany , kita harus berhati hati dalam memilih sahabat . 

pesanan saya . sebaikny , bersahabatlah kerana Allah . apa maksud bersahabat kerana Allah ? Maksudnya , kita sebagai sahabat hendaklah saling megingati tentang Allah , dosa , syurga dan neraka . kalaw kita sayang sahabat , kita pasti tak nak sahabat kita masuk neraka dan terjebak dengan perkara perkara yang negatif . dan sudah semestinya kita hendak bersahabat hingga ke jannah . jadi , kalaw anda ada sahabat , tariklah sahabat itu dan pimpinlah tangan ny menuju ke syurga Allah . 
wallahu'alam . semoga bermanfaat . :)No comments:

Post a Comment