Ramadhan Al-Mubarak


Assalamualaikum .
Ramdhan tiba lagi . Ahlan wa sahlan yaa Ramdhan . Bulan yang paling mulia . Bulan di tutup pintu neraka dan pintu syurga di buka . Bulan yang senang nak dapat pahala . Bulan yang tiada syaitan (syaitan di ikat) . Maka , sambutlah Ramadhan dengan hati yang terbuka seperti menyambut orang yang kita cinta .
Pertama , syukur kepada Allah kerana pilih kita untuk meraih Ramadhan atau sampai kan Ramdham kepada kita pada kali ini . Tidak semua orang yang dapat meraih Ramdhan . sebab ada yang telah pergi (meninggal dunia) sebelum bulan Ramadhan tiba . Oleh itu , kita yang dapat berada di bulan Ramdhan ini perbanyakkan beramal dan beribadat kepada Allah . Jadikan Ramadhan itu hamba kepada kita , bukan kita yang menjadi hamba kepada Ramadhan . Maksudnya , jangan biarkan diri kita lemah dan tak bermaya di sebabkan puasa , tetapi bersemangat dan perbanyakkan amal soleh walaupun berpuasa .

Istimewa Ramadhan .
Ramadhan adalah bulan yang penuh keberkatan . Dalam bulan ini , setiap amal perbuatan kita di ganjar oleh Allah 10kali ganda , kecuali puasa ganjarannya kembali kepada Allah ( Allah yang memberikan ganjaran tersebut ). Di mana ganjaran itu sangat besar kerana pemberian itu di sembunyikan oleh Allah . Ganjaran yang disembunyikan oleh Allah tentunya di luar apa yang dibayangkan oleh fikiran manusia . Dalam bulan ini juga terdapat malam lailatulqadar iaitu malam terbaik dari 1000malam .

awalnya , baginda Rasulullah s.a.w iktikaf pada 10 pertengahan Ramadhan (11- 20ramadhan) sebab baginda sangka malam lailatuqadar ada pada pertengahan Ramadhan , maka baginda beriktikaf . Pada malam ke-19 Ramadhan , baginda bermimpi dan mimpinya di ceritakan pada esok hari. Baginda berkata " semalam aku bermimpi , bahawa malam lailatulqadar ini berada pada 10 akhir Ramadhan dan aku nampak pada malam itu , aku sujud di atas tanah yang basah dan melekat pada dahi . tetapi aku tak ingat malam itu malam keberapa .

( reference : Habib Ali Zaenal Abidin )


Dalam bulan ini jua , kita (umat islam) di wajib kan berpuasa . Puasa adalah salah satu wasilah di mana orang yang melakukannya akan mendapat buah daripada puasa itu . Puasa ialah menahan hawa nafsu . Di mana nafsu adalah sifat yang ada dalam hati manusia yang mencabar kekuasaan Allah . Oleh itu , orang yang berjaya meninggalkan hawa nafsunya demi mematuhi dan memenuhi kehendak Allah , maka orang itu akan di sanjung oleh Allah .

Pesanan saya , anggaplah bulan Ramadhan ini adalah Ramadhan terakhir kita . Jadikan Ramadhan ini Ramadhan yang lebih baik dari sebelum sebelum nya . Banyakkan beramal , banyakkan beribadat dan dekatkan diri kepada Allah . Dan segala ibadah dan amalan yang kita lakukan pada bulan Ramadhan berterusan dan berkekalan sehigga Ramadhan yang seterusnya . terus istiqomah .

Akhir kalam , mohon maaf jika ada salah . Jika ada salah mohon perbetulkan . Yang baik itu datang drpd Allah , dan buruk itu datang daripada kelmahan saya sendiri . Jika ada penambahan , bole share di ruang komen . Selamat berpuasa , selamat beramal . ^^


( reference : istimewa Ramadhan )
No comments:

Post a Comment